bild3

Det finns olika hjälpande faktorer som kan ha en effekt till förbättring i ens psykiska ohälsa. En del hjälpande faktorer fungerar bra, andra bättre. Det stora och tunga arbetet till återhämtning ligger främst hos en själv, men gärna att man gör det tillsammans med andra om möjligt. Här nedan ger vi några exempel på vad som kan vara “till hjälp i att hjälpa sig själv” och framför allt innan du har fått vårdkontakt men också självklart under hela återhämtningsprocessen. Observera att det som hjälper en person kanske inte hjälper en annan. Och vanligtvis så behövs mer än en “hjälpande faktor” göras.

  1. Skriva: Att skriva ner tankar och känslor kan ibland lätta när det är som jobbigast. Skriva ner i dagboksform eller i brevform även om brevet aldrig blir skickat. Skriv dikter. (Jag har aldrig för varit så poetisk som när jag mådde som sämst.) Låt pennan bara göra sitt eller låt fingrarna bara dansa över tangentbordet undvik prestationskraven.
  2. Måla/Rita: Ibland säger bilder mer än 1000 ord. Låt färgerna flöda och låt pennan, kritan eller penseln styra. Känslornas bilder behöver inte vara perfekta, men det kan vara effektfull att få ner det på papper.
  3. Gör det du tyckte vara roligt innan du blev sjuk: Vad har du för intresse? Vad fick dig att skratta innan? Vad fick dig att må bra? Glöm inte dem stunderna! Försök hitta tillbaka till dem.
  4. Var snäll mot dig själv: Man umgås med sig själv 24 timmar om dygnet dag ut och dag in, då är det bra att försöka vara sin egen bästa vän även om detta ibland kan vara så svårt. Belöna dig själv med en guldstjärna för varje god sak du gör för dig själv. I slutet av veckan så ser du till att få en liten större belöning.
  5. Självhjälpsböcker: Det finns åtskilliga böcker att läsa och att lyssna på. Försök att hitta dessa och ta del av dem om det så bara blir två meningar per dag.
  6. Motionera: Stavgång, dans, promenad, simning, jogging, fotboll, bandy, golf, tennis, gym, cykling med mera. Det finns många sätt att röra sig på. Vad är kul? Även om man inte orkar var enda gång så är en gång bättre än ingen gång.
  7. Musik: Att lyssna på musik kan vara läkande på många olika sätt. Det viktigaste är att det är musik som man gillar och musik som inte är destruktiv eller deprimerande.
  8. Utmana dig själv: Uppmuntra dig själv att göra det där som tar emot. Även om det tar emot vid tröskeln så kom ihåg att det ger så mycket av egen stolhet vanligtvis när man har gjort det där som man “borde” göra men som man kanske inte vågar eller orkar.
  9. Kom ihåg de positiva förebilderna: Finns det personer runt omkring som du känner har varit bra för dig. Som har varit viktiga för dig och som du tycker om? Glöm dem inte. Tänk på dem och det som du uppskattar hos dem den känslan kan smitta av sig till en själv.
  10. Guldkorn: När man är djupt deprimerad så ser man vanligtvis allt i nattsvart. Men det är ju egentligen inte sanningen. Försök att hitta till att börja med minst en positiv sak i ditt liv per dag. Skriv ner det och titta på det varenda morgon och varenda kväll. Efter 3-5 dagar så ökar du på med 3 guldkorn per dag som du skriver ner. Fortsätt att titta på och läs dem varenda morgon och varenda kväll. På så sätt så kan man hjälpa sig själv att släppa in lite mer ljus i sin mörka tillvaro.
  11. Sömn: Det är vanligt att man kanske inte kan sova, sover oroligt eller vänder på dygnet när man mår dåligt. Försök att få rätsida på sömnen. Brist på sömn gör att man blir mer irriterad, mer känslig, har mindre tålamod, mindre ork m.m. Sömnhygien kan bör vården kunna instruera om om man har hunnit få en vårdkontakt. Annars finns detta att läsa här på hemsidan.
  12. Mat: Alla bör vi äta och gärna minst 3 mål om dagen och 2-3 mellanmål, säger de kunniga. När man inte mår bra så är det också vanligt att mathållningen naturligtvis inte prioriteras, vilket bl.a leder till konsekvenser som irritation, låg energi, trötthet, nedstämdhet och mycket mycket mer. Om du har svårt att själv komma tillbaka till att hitta den vanliga mathållningen be om hjälp från någon du tycker om eller be om hjälp från vården.
  13. Viktiga telefonnummer: Lägg in viktiga telefonnummer i mobilen eller i adressboken så att de alltid finns till hands när du behöver dem. När du har en bra dag lägg in de nummer som du vet att du kan ringa på vid mindre bra dagar. Så kanske känslan av ensamhet inte behöver bli så stark.
  14. Mål/drömmar: Vad har du för mål och drömmar? Vad önskar du? Vad skulle du helst vilja? Våga formulera dina mål och drömmar. Och våga tänka stegen hur du kan nå dessa mål och drömmar. Alla mål och drömmar är inte omöjliga, vem sätter den spärren? Och kom ihåg: ingen kan/får ta dina drömmar ifrån dig.
  15. “Fantisera om miraklet”: Tänk dig att du går och lägger dig ikväll. Och i morgon när du vaknar så har det skett ett mirakel i dig? Vad skull det vara? Hur skulle det har skett? Hur skulle andra i din omgivning kunna se på dig att ett mirakel har skett? Hur skulle det kännas? Vad skulle du har gjort för att nå detta mirakel? Spinn vidare med tanken och skriv ner och berätta för någon som du vet gärna vill lyssna.
  16. Våga prata: Även om det ibland kan göra jätteont att prata om det som är svårt och om det som tynger en, om tankar och känslor och man gärna kanske vill hålla allt för sig själv. Och även om man tror att andra inte förstår, så försök hitta någon som du känner dig trygg med och som du vågar prata med. Om det inte finns någon i din närhet så finns det olika hjälpinstanser i form av hjälplinjer och naturligtvis inom vården som man annars kan vända sig till. Dessa finns också att hitta här på hemsidan. Våga prata med någon! Bär inte på allt själv!
  17. Avslappning: En del har jättelätt för avslappning andra inte. Kanske behöver man gå en kurs? Eller hitta en bra skiva som tar upp om olika avslappningsövningar även kallad meditationsövningar. Eller ladda hem en app i mobilen. Att träna hitta sin andning eller att lära sig att ta en paus i livet i bland, kan ge enorm kraft och energi i tillvaron inom sinom tid. Glöm bara inte att ha tålamod.
  18. Kunskap: Att få kunskap om sin ohälsa kan bli en hjälpande faktor till hälsa. Har du en diagnos – vad innebär den diagnosen, vad finns det för hjälp att få, vilka mediciner finns och om du äter mediciner – lär dig lite om mediciner (du behöver inte lära dig Fass). Lyssna på andra personer som har erfarenhet av diagnosen, hur har det varit för dem? Vad har fungerat bra? Men kom ihåg alla är vi olika även när vi är lika. Och även om man har fått en diagnos så ÄR man inte sin diagnos utan man är en person!
  19. Djur: Om man inte har allergi mot djur eller en rädsla för tamdjur så kan djur ha en positiv effekt på ens mående. Älskar du hund men har ej råd att skaffa en egen? Kanske kan du då bli dagmatte? Sätt upp lappar på en anslagstavla ner i affären. Eller regelbundet besöka ett 4H om det finns i närheten eller hälsa på grannen och kela med deras kaniner lite extra.
  20. Gör någon glad: Om man tycker det är svårt att vara snäll mot sig själv så är det vanligtvis lättare att vara snäll mot någon annan. Gör någon glad varenda dag om så lite som ett ärligt leende. Skriv ner vad du gjorde och känslan av att ha gjort det och dela det gärna med någon.
  21. Leende: Köp gula post-it lappar och skriv på 5-10 lappar ordet “LE” sätt en lapp på taket ovanför din säng, på spegeln i badrummet, på bordet vid din sittplats i köket, på ytterdörren och på andra ställen där du bor. Varje gång du ser dessa lappar så gör du vad som står på lappen.
  22. Sysselsättning: Erfarenheten säger att har man inget att göra om dagarna så tappar man mycket och så småningom så tappar man också sitt eget värde. Även om man är sjuk så är det viktigt att försöka se till att man har något att göra varenda dag. Om det känns jobbigt, motigt säg till dig själv: Jag måste ta mig dit eller göra det och det. Och kanske kan du få stöd och hjälp av någon. Men försök att nästan varenda dag lämna boendet om möjligt. Och allt behöver inte kosta av det man väljer att göra. Men man kan förutom att motionera så kan man gå ut till en park sätta sig vid en parkbänk och bara iaktta allt som rör sig runt omkring en, lyssna på det som hörs och det som inte hörs, man kan gå till bibliotek, gå någon kvällskurs eller dagkurs, fråga någon granne om man får hjälpa till att plantera blommor om man gillar det, mata ankorna vid en ankdamm, hjälpa någon att skotta snö, gå på museum, besöka sevärdheter m.m.
  23. Försök att ha tålamod: Det går att träna sitt tålamod. Även om man tror att man inte har något. Intala dig själv när det känns jobbigt. “Det kommer att bli bättre för mig, det kommer inte vara så här för alltid. Just nu har jag det förbenat jobbigt men det innebär inte att det är för evigt även om det känns så just nu. Jag får bara inte ge upp, för ger jag upp så kan det ju inte bli en förändring.”

 

Har du fler ideér skriv gärna ner dem i kommentarsrutan. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *