Psykisk ohälsa gör många gånger att man tappar sina roller som man hade före det att man mådde dåligt. Det är inte bara de mindre bra rollerna man tappar utan även de roller som bidra till att man egentligen skulle må bättre om man orkade hålla de kvar. Ibland kan det t.o.m vara så att olika kontakter etc. rinner ut i sanden av flera olika anledningar.

De roller jag pratar om är t.ex rollen som förenings/hobbyentusiast som man kanske före sin ohälsa kände en tillhörighet i eller i alla fall, fick en att på något sätt vara sysselsatt en eller ett par gånger i veckan. Kanske tyckte du om att spela teater, dansa, måla, träna på gymmet, spela fotboll, sjunga i kör, tillhörde en bokklubb, gick på ridskola etc? En viktigt roll kan vara rollen som kamrat/vän som man inte orkar vara just i det läget när man mår som sämst. Det kan också vara rollen som kollega/student eller liknande. Hela vår tillvaro innebär att vi innehar olika roller i livet – allt beroende av de sammanhang vi vistas i. 

Det vi dock vet idag är att ensamhet främjar inte psykisk hälsa. Tvärtom så får det oss ofta sämre. Visst är det viktigt att ibland får vara ensam, självklart. Men det är skillnad på självvald ensamhet och tvingad ensamhet. Att ha någon form av aktivitet eller att vara aktiv på något sätt och finnas i positiva sammanhang, även i små doser är en av de bästa medicinerna och oftast med minsta antalet biverkningar.

Men hur ska jag då veta vad som finns att göra som passar just för mig som inte är riktigt i tipp-topp? Och vart kan jag hitta den plats där jag ändå jag kan känna att jag får vara som jag är och där jag är just nu? Och där jag känner att jag finns i ett sammanhang som innebär att när jag inte är där så är det någon som saknar mig? För vem vill inte ibland känna sig saknad?

Här nedan kommer allt eftersom finnas lite tips på olika aktiviteter inom socialpsykiatrin och utanför, men också på vart man kan hitta detta. Allt beror ju också så klart på vart i landet man bor. Och det bästa av allt… allt behöver ju inte kosta. Man kan också själv starta upp ett positivt sammanhang utifrån sitt intresseområde som en bokklubb, stavgångsträning, matlagningsträffar, olika studiecirklar med hjälp av studieförbunden i din närhet etc.


Göteborgsstad:
Bor du i Göteborg med omnejd då kan du med fördel besöka denna hemsida www.aktivitetskatalogen.se Aktivitetskatalogen riktar sig till dig med psykisk ohälsa. Här kan du hitta meningsfull sysselsättning och aktiviteter som passar just dig. Aktivitetskatalogen.se är en databas med information om en massa olika verksamheter – både kommunala och icke-kommunala. Allt samlat på ett ställe för att du lättare ska hitta.


Läs även om:

Kultur på recept
Fysisk aktivitet på recept