Genom att öka din fysiska aktivitet kan du förebygga och behandla många sjukdomar. Du som behöver stöd med detta kan få Fysisk aktivitet på recept, FaR. Det innebär att du får ett recept på någon rörelseaktivitet. Aktiviteten är anpassad till de förutsättningar och önskemål du själv har.

Att det är nyttigt att röra på sig vet nog alla. Samtidigt är vi duktiga på att komma med ursäkter för att slippa resa oss ur TV-soffan och göra något som ökar pulsen och sätter igång svettningen. Det är då som det behövs motivation, någon som pushar på. Det är husläkarna, sjukgymnasterna, sjuksköterskorna och annan vårdpersonal med legitimation som kan skriva ut ett recept om de tror att sjukdomen eller besvären kan bli bättre med motion. Och det gäller nästan alla sjukdomar utom infektionssjukdomarna. Det fungerar både förebyggande, i rehabilitering och i behandling, exempelvis mot högt blodtryck, bukfetma, risk för diabetes, demens och psykisk nedstämdhet och depressioner.
Konkret kan det handla om promenader eller stavgång, simning, vattengymnastik, cykla, en timme badminton i veckan, styrketräna och ibland dans eller trädgårdsarbete.

Forskningen säger också
att en dos på 150 minuter i veckan på en måttligt ansträngande nivå kan förlänga livet med 6-9 år. En halvtimmes rask promenad fem dagar i veckan räcker. Och med det menas att pulsen går upp lite, men man ska inte behöva byta om efter turen.

Mer information om FaR hittar du här.

 

 


Läs även om: 

Aktivitet – en väg till hälsa
Kultur på recept