Visioner för “Brukarexperter”

Jag har en dröm och en önskan som jag hoppas blir en sanning och jag vet att jag inte är ensam om den. Tänk om vården med psykiatrin kunde/ville ta tillvara på de återhämtade tidigare patienternas expertis. De som idag kallas “Brukare”. (Gud, vad jag ogillar ordet Brukare. Vi måste försöka hitta ett bättre ord.) Hur som…

Jag önskar och skulle vilja att det fanns möjlighet att söka en tjänst på cirka 30-50% på vårdavdelningarna som just Brukarexpert”. Jag tror att det skulle vara jättebra, jag tror att det skulle vara jätteuppskattat för både patienter, personal och anhöriga. Och jag tror att det skulle kunna förändra vården till den bättre! Erfarna personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och inläggningar inom slutenvård och erfarenheten av öppenvården skulle vara guld värld att ha inom psykiatrin i all större utsträckning än idag. Och ja naturligtvis så bör personen har varit återhämtad i minst 5 år eller liknande kan jag tycka för att säkerställa Brukarexpertens egen hälsa. Jag tror detta är vad psykiatrin behöver idag. Två-tre Brukarexperter per avdelning kanske…. eller? Nå denna idén kan man spinna vidare på många olika sätt. Vi måste dock hålla drömmen vid liv för då är chansen större att den blir verklig.

Återhämtade personer från psykisk ohälsa har en kunskap som är värt så oerhört och som jag tror personligen kan hjälpa och stötta så otroligt många. Det får inte förkastas. Och varför tar vi inte efter Missbruksvården där de på behandlingshem har personer som jobbar med egen erfarenhet av alkohol eller drogmissbruk, vilket jag tror t.o.m. är ett krav för att få jobba på behandlingshemmen? Vad är det som gör att det inte skulle kunna fungera inom psykiatrin, undrar jag? Jag tror att det skulle kunna fungera.

Och… Du, glöm inte att ha en SuperBra dag! 😉

En reaktion till “Visioner för “Brukarexperter””

 1. Adam Svara

  Hej Jouanita!Intressant att läsa om dina intentioner och erfarenheter!
  Jag Håller med om ordet brukare! Tittade på synonymer:
  Httade dessa!
  användare, nyttjare, konsument, utövare, klient.
  Måste finnas fler mer användbara ord!

  Nu till varför jag egentligen kontaktar dig!
  Jag har under en tid arbetat för att finna samarbetspartners för att skapa förutsättngar till ett företag/organisation där erfarenheter/kompetens av olika sorters psykisk ohälsa samt resultat av återhämtning där personer med dessa kompetenser skall vara en resurs både på individ, grupp och samhällsnivå både i offentlig och privat sektor
  Nu har jag startat ett samarbete med en aktör som är intresserad av att starta upp i ett miniformat med ett par personer som i slutändan skall erbjuda sina tjänster i form av konsulter.Låter som om du kan vara en person som direkt eller indirekt kan vara en resurs! Vore intressant att få kontakt med dig Mvh Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *