Återhämtning är möjligt!

hopp

Det finns Hopp! Ge inte upp! Att få diagnosen Borderline eller Emotionell Instabil Personlighetsstörning om du nu vill kalla det – innebär nödvändigtvis inte att det är ”kört för dig”. Det är viktigt att du kommer ihåg det. Ja, jag förstår att det är svårt att tro när det kanske är totalt nattsvart just nu för dig. Det är svårt eller rent ut sagt omöjligt att tro på vad jag skriver, på någon som helst förbättring eller ens ljusning. Jag vet, jag satt där själv på min sängkant en gång, två gånger jag även 100 gånger känns det som och bara ville ge upp. Det var så totalt nattsvart för mig. Hur ska man då kunna tro på en förbättring?
heart-1357923__340
Läs det här: Forskningen säger rent siffermässigt att cirka 75% av oss alla som blir diagnosticerad Borderline/Emotionell Instabil Personlighetsstörning återhämtar sig. Och det är höga siffror vilket är glädjande. Och återhämtningen kan då innebära att jag kanske måste äta någon medicin, ha lite kontakt med psykiatrin och kanske fortsatt insats från kommunen men jag kan ändå leva ett tämligen bra liv. Och så måste det få vara. Återhämtning kan också innebära att jag klarar mig helt utan medicin, utan kontakt med psykiatrin och jag har inte haft en inläggning de senaste två åren och lever ett liv som alla andra. Och oberoende av om jag måste äta medicin eller inte, eller behöver träffa en psykolog eller inte så är det jag som avgör om jag känner att jag har ett sådant fungerande liv och mår så pass bra att jag själv kan medge att jag är återhämtad.
Det handlar också om att hitta knep & strategier och hitta sådant som fungerar, när jag får mina symtom eller upplever ohälsan.

Det viktigaste är att komma ihåg, att det ska vara lika okej att ta en antidepressiv tablett eller två för sin psykisk ohälsa som det är acceptabelt för diabetikern att ta sin insulininjektion eller för den hjärtsjuka att ta sin hjärtmedicin. För ta dem inte sina mediciner, ja då blir de jättesjuka.

ah-stjarnan

Kort och gott om ÅTERHÄMTNING från psykisk ohälsa:
  • Återhämtning från psykisk ohälsa är inte samma sak som att bli botad
  • Återhämtning från psykisk ohälsa är inte en linjär process om märks ut av prestationer, utan en serie små starter och mycket små steg framåt.
  • Återhämtning innebär också att jag som patient/klient/brukare måste vara beredd på att försöka, misslyckas och försöka igen för att återhämta mig.
  • Det går inte att återhämta sig åt någon annan, det är något man gör själv, men gärna tillsammans med andra för bästa resultat.
  • För att återhämta sig från psykisk ohälsa så måste jag bestämma mig för att jag vill göra en förändring – bli “agent i mitt egna liv”.
  • Återhämtning är lättare om jag som patient/klient/brukare känner att jag har stöd från min omgivning, inte är övermedicinerad och har ett mål att jobba mot.
  • Goda relationer är en viktig faktor som hjälper till återhämtning från psykisk ohälsa enligt forskning.
  • Återhämtning från psykisk ohälsa är inget nytt fenomen utan har skett i alla tider under åratal.
  • Återhämtningsstjärnan är ett bra verktyg för att stödja en person till återhämtning.
  • Det finns forskning från bl.a utomlands som även visar att tidiga insatser hos mycket unga personer som första gången insjuknat i diagnosen Schizofreni ökar möjligheten till återhämtning med 100%.
När jag bestämde mig för att bli agent i mitt egna liv och att göra något åt min situation….
När vården även såg över min fysiska hälsa och upptäckte hypotyreosen dvs underskott av sköldkörtelhormon och jag fick behandling för det…
När jag fick lära mig färdigheter från Dialektisk beteendeterapin istället för att vara självdestruktiv för att tex. stå ut när det är svårt etc…..
Ja då började också något positivt hända med mitt mående och med mitt liv, sakteligen. Det dröjde dock länge innan jag såg det själv.

Slutligen kom-ihåg, Du är din egen expert (subjektiva kunskapskällan) och vården är expert på det medicinska (objektiva kunskapskällan) – men det är du som är egentligen är din egna expert på dig själv. Det kan ibland vara något som man kan behöva få hjälp med att själv se och förstå. Ibland så behöver dock dessa två kunskapskällorna korsa varandra till viss del, men oftast behöver de tillåtas att våga mötas. Och det är just i det mötet som återhämtningen då möjliggörs.

Tillåt dig bara att upptäcka det själv. Och Du (personal, närstående eller annan) som står bredvid tillåt dig att se detta hos den som är drabbad av psykisk ohälsa.

Återhämtning är möjligt!

tsandcit_armband_hostsv

Och… Du glöm inte att ha en SuperBra dag! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *