Är sovmorgon i skolan ett förlegat fenomen?

trott-pojke

Vart tog sovmorgonen vägen?

När jag gick i grundskolan på 80-talet hade vi sovmorgon på schemat 1-2ggr i veckan, framför allt i lågstadiet. Då började vi vanligtvis klockan tio på förmiddagen och gick till klockan fyra på eftermiddagen.

Jag har en son på 8 år som ALDRIG har haft sovmorgon, inte ens i förskoleklass som ändå inte är obligatorisk skoltid. Vissa morgnar är kämpiga för honom.
-Mamma, jag vill sova!
Är det så rent generellt att sovmorgon för skolungdomar inte existerar längre i våra skolor?

Jag lider med min 8-åring som har långa dagar fem dagar i veckan år ut och år in och som aldrig får uppleva sovmorgon. Tacka Gud för loven och helgerna! Hur kan detta komma sig eller är det bara hans skola som har tagit bort sovmorgnar, undrar jag?

Sex timmars arbetsdag gynnar psykisk hälsa

På vissa platser i landet provar olika verksamheter sex timmars arbetsdag för att dess personal mår dåligt när det jobbar 40-timmars arbetsvecka – “de går in i väggen och sjukskrivningarna ökar”. Socialtjänsten är en verksamhet som testar detta i bland annat i Göteborg och Sundsvall. Fler verksamheter gör detsamma.
Resultatet för dessa verksamheterna som provar sex timmars arbetsdag är “friskare och effektivare personal”.

tonaring

Ja… kanske det är något som borde anammas även i våra skolor!?
Skolungdomar ska inte behöva gå åtta timmars skoldag som många av dagens ungdomar i högstadiet får gå. Och ALLA skolbarn borde få uppleva i alla fall en sovmorgon i veckan! Då tror jag att det kan påverka skolungdomars psykiska hälsa och skolarbete i en mer positiv riktning! Skolan ska ju vara roligt att gå till och skolbarnen behöver känna ork och ha energi. Det mår alla bra av.

Eller hur tänker ni? Har dagens skolor “slopat” sovmorgnar för våra skolbarn? Och med vilken anledning?

Och… Du glöm inte att ha en Superbra dag!:)

2 reaktioner till “Är sovmorgon i skolan ett förlegat fenomen?”

 1. Dorotea Pettersson Svara

  Kroppen tycker ju om rutiner men jag håller helt med om att ibland behöver vi lite extra sömn. Det är tufft att gå i skolan och det är inte alltid som barnen somnar direkt på kvällen.

  Skolan skulle mycket väl kunna skapa ett flexibelt system för första timmen på skoldagen till exempel. Jag vet inte hur i nuläget men omöjligt är det inte.

  /Dorotea

  • Jouanita Törnström InläggsförfattareSvara

   Absolut – rutiner är bra och viktiga! Men… om man har en sovmorgon varje vecka så på sätt och vis blir det då en rutin. Åh andra sidan… kan man ta sovmorgon på helgen så varför inte också en gång i veckan? Det fungerade i alla fall för oss som gick i skolan på 80-90 talet. Men… är det så på alla skolor att sovmorgnar är ett förlegat fenomen idag?

   /Jouanita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *