Självkänsla.nu

sjalvkansla

Vi reder ut begreppet självkänsla

Ordet självkänsla är ett väldigt intressant fenomen som hörs omkring en mer eller mindre konstant. “Jag har ingen självkänsla” är en vanlig fras som man också beskriver sig själv med. Men vad menar vi egentligen med ordet självkänsla?

Wikipedias definition av självkänsla är följande:

Självkänsla eller självuppfattning är den självkännedom som handlar om uppfattningen man har om sig själv och den man är. En svag självkänsla kan både vara att under- och överskatta sin person eller kapacitet, och behöver hållas isär från begreppet självförtroende som har med prestationer att göra. 

Tja låter lite avancerat… jag gillar dock hellre umo.se (ungdomsmottagningen på nätets) definition av självkänsla.

Självkänsla handlar om hur du tänker och känner om dig själv. Du vet att du är värdefull bara genom att vara, om du har bra självkänsla. Det har inte att göra med om du är bra eller dålig på att göra olika saker. Känslan av att du är okej går att träna uppSjälvkänslan kan betyda mycket för hur du mår. En stabil självkänsla hjälper dig att våga göra saker du vill, och att säga ja och nej till saker. Om du har det jobbigt med självkänslan kan det leda till att du låter bli att göra sånt som du egentligen vill. I stället kanske du gör saker som du inte har lust med, eller gör saker bara för att andra vill det. (umo.se)

Självkänsla och psykisk ohälsa

När jag mådde psykiskt dålig då blev också min självkänsla botten – eller egentligen så har den väl mer eller mindre alltid varit det sedan i alla fall jag var tonåring. Och jag är säker på att det har att göra med hur jag blev bemött av de vuxna som fanns runt omkring mig som barn och såg på mig som individ.

Jag minns när jag nödvändigt vis inte var barn utan även då som tonåring och frågade min “styvmor” om hon tyckte om mig, så svarade hon alltid: “Jag vet inte, men jag ska fundera på det under 14 dar”. Och hur tror man ett barn/tonåring tar dessa ord? Det kanske var ett roligt svar första gången – även om det var tveksamt för jag visste inte riktigt vad hon menade. Men när jag fick höra det varje gång jag ställde frågan då var det inte kul längre. Barn och ungdomar behöver ständigt överösas med mycket kärlek, värme och bekräftelse på olika sätt och höra att han/hon är unik och värdefull. En god självkänsla är ju stärkande till hjälp i svåra situationer som vid psykisk ohälsa. Alla med psykisk ohälsa har nödvändigtvis inte dålig självkänsla – möjligtvis ett tag, men absolut inte alla. Problemet för mig är att även om jag har byggt upp självkänslan nu så känns det ibland som jag har en lång väg kvar.

Självkänsla.nu – hur då?

Nå… jag funderar nu över vad jag har gjort för att stärka min självkänsla! Och blir glad av att få bekräftat från bl.a umo.se precis det som jag har jobbat med utan att kanske ha varit medveten av dess effekter.

Att vara snäll mot mig själv känner jag är A och O för att öka självkänslan. En del av min återhämtning har inneburit att försöka tycka om Jouanita eftersom jag ändå måste umgås med henne dag ut och dag in, i månader, i år ja, så länge jag nu lever. Och ska jag leva tills jag blir 100år som jag har bestämt sedan några år tillbaka (hoppas jag i alla fall) ja, då måste jag ju börja att bli min egna bästa vän. Och jag tror de flesta håller med mig när jag säger att sin bästa vän vill man ju inte göra illa eller ens att han/hon gör sig själv illa. Så en del i detta att vara snäll mot själv var att detta som att sluta vara självdestruktiv och i stället vara snäll mot mig själv och se mig själv som en av de bästa vänner jag har.

Att intala mig själv att jag ska sluta bry mig vad alla andra tycker och tänker om mig eftersom det får mig att må dåligt och att jag inte vill slösa min energi på sådant har varit otroligt viktigt. Det känns skönt och det känns som jag har blivit så stark att jag är omgiven av ett skyddande skal som inte längre påverka mitt inre på ett negativt sätt som det tidigare gjorde.

Att försöka omge mig med människor som ger mig positiv energi har varit otroligt värdefullt. Energitjuvarna ska man ibland bara lämna dit hän, kan jag tycka.

Att försöka sluta att jämföra mig med andra eller se det som andra har det bättre eller är bättre än jag på olika plan är också något som jag tror har ökat min självkänsla. Sedan att de flesta mer eller mindre känner sig lite osäkra eller misslyckande ibland “in real life” men att det inte syns utanpå, ja det har jag dock aldrig tänkt på.

guldkorn

Mina guldkorn tror jag också kan ha bidragit till en ökad självkänsla. Att försöka välja att se det positiva i livet och inte välja det svarta och negativa. Och sedan får ner dessa på en s.k. “Guldkornslista” är naturligtvis bidragande. Jag minns att jag fick lite av det kravet av en sjuksköterska som tyckte att jag såg allt i nattsvart hela tiden och ville att jag skulle anstränga mig för att hitta ljuspunkter i mitt liv. Jag minns jag vart arg på henne, hon ställde orimliga krav. Men jag gjorde som jag blev tillsagd och till nästa träff hade jag skrivit ner att jag har lyckats hålla en blomma vid liv i mer än två veckor och tillråga på allt var det en orkidé. Det blev starten på en gedigen lista som även berättas om i min bok Våga säga Ja till livet – om att övervinna borderline.

Att fokusera på bra saker är ett sätt att stärka sin självkänsla. Ju mer fokus på det som är positivt och på det som vi mår bra av, ju mer tillåter vi att självkänslan stärks. Kom ihåg, vi kan många gånger styra våra tankar framför allt om vi är medvetna om de är negativa eller positiva.

Att ge sig själv beröm är en väldigt bra träning. Ställ dig framför spegeln och säg: “Jag är bra som jag är och jag duger”. Och försök att också mena det. Det kan krävas träning men jag vet att det är möjligt. Jag har själv gjort det några gånger. Vi människor har en fantastisk förmåga att vara negativa mot oss själva och intala oss att vi inte duger något till och är värdelösa. Men det är ingen sanning i det. Alla duger något till och alla är värdefulla. Vi måste bara inse det själva. Och ett bra sätt är att säga det till vår spegelbild. Sen får du gärna säga det och samtidigt klappa dig själv på axeln. Det där gjorde du bra!

Ta hjälp av appar eller skapa en skrivbok och döp den till Guldstjärnan. Det finns dock framför allt en app som jag tycker kan vara till hjälp och som heter just Guldstjärnan. “Varje dag är full av guldstjärnor. Allt du behöver göra är att hitta dem”. Sök dina guldstjärnor i din vardag (ungefär lite som mina guldkorn), skriv in dem i appen eller i din Guldstjärnebok och gör en sammanställning hur många guldkorn det blir varje vecka. När veckan är slut – ge dig en härlig belöning.

Det finns säkert fler sätt att stärka självkänslan på. Vad har du för erfarenheter?

Och… Du glöm inte att ha en SuperBra dag! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *