Ställ dig på solen på skolgården – få en vän

kompissol

För något år sedan cirkulerade det runt ett inlägg och en bild på FaceBook om ”kompissolen”. Det var en skola i Åsbro som hade de hittat en egen modell för att ingen ska bli utanför. Jag tyckte det var så fint och tänkte… åh en sådan sol skulle jag vilja se på min sons skolgård. Jag mailade rektorn och studierektorn på hans skola här i Uppland, men det blev inget vidare större gehör. Och ändå fortsätter solen och dess budskap ligga kvar i mitt minne. Hur kan det komma sig?


“Nästan vart femte
barn har blivit kränkt av en annan elev det senaste året. Det visar en rapport från Friends. I över tre år har solen lyst över skolgården i Åsbro utanför Askersund. Solen kom till sedan en elev kläckt idén om en plats där barn kunde ställa sig om de inte hade någon att leka med eller om de ville byta lek. “– Om man är ledsen eller inte har någon att leka med ställer man sig i den, och då kommer kanske Ida och frågar om jag vill vara med på pappa, mamma, barn. Om jag vill vara med, så får jag det, säger William Nyberg som går i förskoleklass.” Det här är då en mycket god tanke. Ingen ska behöva känna sig utanför. Utanförskap kan vara en första orsak till psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa är så otroligt stort i dag i våra skolor och det sjunker långt ner i åldrarna. Vi måste jobba mer förebyggande på skolorna, anser jag.

Även solen har sina fläckar

“En majoritet av dem som kommenterade bilden på FaceBook tycker att solen är ett bra sätt att undvika utanförskap, men det finns också de som menar att barn som  verkligen är utanför aldrig skulle ställa sig där. Även elever på skolan är tveksamma till om solen alltid fungerar. – Jag testade att stå där en gång, men det var ingen som kom. Det kändes tungt, säger Emilia Lindberg som går i årskurs fem.”

Men tanken är ändå god och jag personligen tror ändå på att alla skolgårdar skulle ha en sol på sin gård, likväl som man har lekutrustining på alla skolgårdar. Solen kan ju faktiskt hjälpa någon.

Var rädd om varandra!

Och… Du glöm inte att ha en SuperBra dag! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *