Jul en glädjesfröjd men också en jobbig tid

x-mas

Minnenas jul!

Julen nalkas… det är dan före dan före dan före…. Granen är dekorerad och mestadels av maten är inhandlad, paketen är inslagna och vi väntar med tillförsikt på denna fina högtid. Jag ser fram emot julen 2016, med ett extremt lugnt i mitt hjärta. Jag vet i alla fall vart jag i år firar julen och tillsammans med vem.

Tänk för en massa år sedan nu… så var detta ingen självklarhet ens för mig. Jag tänker på de människor som i år kommer sitta ensamma på julafton och på juldagen. De som är ensamma och jag känner sorg i mitt hjärta, för ingen ska behöva vara ensam denna tid egentligen, tycker jag.

I slutet av 90-talet när jag var nere i mitt helveteskap och bodde i Kemi i norra Finland så var det inte en självklarhet vart jag skulle fira julen. Var jag ens välkommen hem till min pappa & hans familj, eller skulle jag få uppleva en ensam jul? Tack å lov så hade jag en syster där jag fick fira ett par jular, men att jag också skulle fira en jul hemma hos min klasskamrat/vän och hennes familj var ju inget som för mig var en självklarhet. Jag vart tacksam men kände mig som en börda. Men jag hade inget alternativ. Min klasskamrat/vän var också tydlig med det till mig “jag kommer inte tillåta dig att vara ensam under julen, sa hon”. Det värmde, men… Tänk så lite det behövs egentligen för att ändå kunna åstadkomma något stort för någon! För inom mig var jag verkligen tacksam!

Jag minns inte så mycket av våra jular före 7-års åldern då min trygga familjevärld rasade samman. Men det jag i alla fall minns från tiden då och efter, var att just julafton alltid mer eller mindre var en glädjesfröjd. Förväntansfulla barn, (jag, mina två styvsyskon och en halvsyster) och många vuxna. Min älskade farmor & farfar var alltid hos oss på jularna så länge de levde (farmor dog då jag var 13 år och farfar då jag var 17 år). Min äldsta kusin var också mycket hos oss då och sen var ju dem där också…. hennes släkt från Danmark, min styvmors alltså. Hursom… fröjdefull jul, men inte en självklarhet.

Så, tacksam för att jag vet numera vart jag ska fira jul och med vem!

*FRÖJDEFULL JUL
!*

Och Du… glöm inte att ha en SuperBra dag! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *