Föreläsning på konferensen Anhörigasriksdagen 2017

CIMG0368

Jag är så glad och tacksam för att få möjlighet att föreläsa den 10 maj på eftermiddagen i Varberg på konferensen Anhörigas Riksdagen 2017. Och något som jag tycker är så viktigt att förmedla till just anhöriga/närstående är ju detta med att återhämtning är möjligt. Och hur kan just du som anhörig stötta någon till återhämtning och ja… vad är det egentligen?

Jag har valt att kalla denna föreläsning som jag ska hålla den 10 maj “ÅTERHÄMTNING Visst är det möjligt! – om vad jag som anhörig kan göra för att stötta någon med psykisk ohälsa”.

Jag tycker det är så konstigt och jag blir också så ledsen på de som inte tror att återhämtning är möjligt över huvudtaget. Och då kommer denna misstro även från självaste professionen. Oftast blir deras svar att personen det berör då har fått fel diagnos. Men hur kan det då komma sig att så många uppenbarligen skulle vara fel diagnostiserade? Eftersom det är många personer som återhämtar sig. Jag jobbar dagligen med många personer som har på ett eller annat sätt återhämtat sig från psykisk ohälsa och har en väl fungerande vardag. Detta måste alltså innebära att våra psykiatriker måste vara väldigt dåligt utbildade, eller?

Vad säger egentligen forskningen?

Lärdomar från forskningen visar att återhämtning från psykisk ohälsa har skett i alla tider. Det är inget nytt fenomen. Men det är först nu under de senaste 10-15 år som vi har börjat prata om det.

 • En majoritet med diagnosen schizofreni återhämtar sig visar forskningen sedan många år tillbaka
 • Det är aldrig för sent att återhämta sig – man kan återhämta sig även efter en ålder av 50-60 år
 • Människor i olika kulturer återhämtar sig
 • Hos alla professioner och behandlingsinsatser finns faktorer som bidrar till återhämtning
 • Det är nödvändigt att fråga de berörda vad som varit till hjälp
 • Anhöriga och närstående är många gånger väldigt viktiga för en persons återhämtning
 • Återhämtning är en inre process som sker hos individen själv och det går inte att återhämta sig åt någon annan, däremot kan man skapa miljöer som bidrar till återhämtningens möjlighet.
 • Personen måste också själv göra ett val och jobbar för att en återhämtning ska vara möjligt.

Lite siffor

 • Äldre forskningsstudier visar att cirka 2/3 av de med diagnosen Schizofreni återhämtar sig
 • Nyare studier från Kanada, Australien visar att 85-90% återhämtar sig som nyinsjuknar i Schizofreni vid tidiga och snabba insatser
 • Personer med borderlinediagnos återhämtar sig till ca 75%
 • Återhämtningsgraden vid behandlad depression är mer än 80 procent
 • Återhämtningsgraden vid panik ångest är 70-90 procent
 • Bipolär har en återhämtningsgrad på 80 %Och när det gäller fysisk (kroppslig) sjukdom som…hjärtattack så är återhämtningsgraden 45-50 procent.

Nå…. jag tycker vi måste bara bestämma oss för att ändra kurs “vår syn” på människors förmåga och tron på att vi klarar mer än vad vi tror. Om läkarkåren också kunde “skärpa” sig med att se över sina patienters medicinering och verkligen “gallra” i medicinlistorna så kanske fler också kan få möjlighet till återhämtning och då skulle forskningssiffrorna vara ännu högre, tror jag. För en känd bidragande faktor som försvårar en återhämtning är just att många personer med psykisk ohälsa idag är “övermedicinerade” eller står på fel mediciner och vissa tunga mediciner på tok för länge. Det finns ingen chans då att man orkar jobba för en återhämtning. Och detta många gånger mediciner som personen rentav kanske inte ens behöver. Det underlättar tyvärr inte en återhämtning! Jag är definitivt inte emot medicinering. Det kan vara många gånger livräddande och det som verkligen får en upp från te x ett helvetskap. Men… jag är emot för mycket mediciner och att personer ska stå på onödig medicinering för länge.

Men… vi människor har en fantastisk förmåga har jag själv erfarit och vår kropp har en helt fantastisk kapacitet och klarar mer än vad vi tror. Vi måste bara själva, tro på det, tillåta att våga se det och inte ge upp!

Och Du… glöm inte att ha en SuperBra dag! 😉

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *