Kontinuitet

Nu vill jag bara skriva några rader om “Kontinuitet” smaka på ordet…. vad betyder det egentligen? Kontinuitet betyder utan avbrott, ett flytande sammanhang utan fasta hållpunkter, utan att vara uppdelat i steg. Detta enligt Wikipedia. Men hur kan det komma sig att det hela tiden blir så många avbrott inom vården? Jag tänker mest på detta med att ständigt träffa ny personal. Jag lider så med de patienter som om och om och om igen träffar ny läkare. Och alla vill de höra personen själv berätta hur han/hon mår, trots att det ska stå skrivet i journal. Visst jag kan förstå… men också inte. Hur ska vården lösa detta problem? När man är sjuk, då orkar man vanligtvis inte berätta sin historia om och om igen. Jag vill ha någon som känner mig. Och när man också träffar flera olika läkare, så “vågar” ingen röra i grytan av mediciner, men att sätta in nya mediciner… se det “vågar” de flesta. Slutresultat, många patienter står på på tok för mycket mediciner kanske rent av helt i onödan.

Jag höll på tappa hakan när jag vid ett tillfälle hade en kurs nere i Skåne. Tjejen jag jobbade med och som föreläste om sin psykiska ohälsa, berättade att hennes erfarenhet var att under 2 års tid så hade hon träffat 32 olika läkare, namn som hon kunde läsa via sin egen journal. KONTINUITET säger jag bara!

Själv gick jag 8 år i Öppenvården i Uppsala. Och under dessa 8 år hade jag 2 olika läkare och 2 olika samtalssköterskor. KONTINUITET säger jag bara!

Hur jobbar man med att lösa detta, undrar jag?

Forskningen visar att goda relationer dvs. relationer där jag bl.a känner mig trygg – bidrar till återhämtning.

Och… Du, glöm inte att ha en SuperBra dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *