Ångest = Själens vulkan!

Om Skriet skrev Munch:

Jag gick längs vägen med två vänner – så gick solen ned – himlen blev plötsligt blodröd – jag stannade, lutade mig mot staketet utmattad – över den blåsvarta fjorden och staden låg blod och eldtungor – mina vänner gick vidare och jag stod där darrande av rädsla – och jag kände hur ett högljutt, ändlöst skri genomträngde naturen.

Nu i sommar reste jag med familj till Oslo i Norge. Inte tänkte jag på att det var där konstnären Edvard Munch var verksam och skapade den så kända målningen “Skriet”.

Jag har kommit i kontakt med denna målning i min roll som instruktör i kurserna Första Hjälpen till Psykisk Hälsa. I avsnittet Ångestsjukdomar finns Munchs målning med som en illustration av ångest.

Ångest är väldigt vanligt i samband med psykisk ohälsa. Ångestsjukdomar är så att säga en av de två vanligaste psykiska sjukdomarna hos våra ungdomar idag. Den andre mest vanliga sjukdomen är depression. Tänk om samhället tog mer allvar på ångest hos unga, då tror jag te.x sjukdomen som depression hade varit färre och självmordsantalen likaså.

Ångest förekommer väldigt ofta i samsjuklighet till andra psykiskiatriska sjukdomar som te.x ätstörning, depression, psykoser, bipolaritet och även vid neuropsykiatriska diagnoser. Ångest upplevs olika från person till person. Ångest är många gånger väldigt förlamande och kan ge enorma konsekvenser för personen som upplever den. En del personer kan uppleva att man förgörs, att man äts upp inifrån och ut dvs. det är ett rent helvete.

Många gånger så förringar omgivningen en persons upplevelse av ångest. “Men vaddå? Det är ju bara lite ångest!”. Men, nej det är inte det! Det är bara den som har haft riktig ångest som verkligen vet. Jag har själv haft flertalet panikångestattacker och levde flera år med en ångest där jag upplevde att jag åts upp inifrån ut. Tack å lov så är det nu över 9 år sedan senaste attacken.

I min bok:Ansiktet bakom masken  – om att vara borderline” kan du verkligen få en djupare förståelse utifrån ett inifrån perspektiv hur känslan av ångest kan vara och där kommer du också bekanta dig även med mitt ångestmonster.

Men… det bästa är att det finns hjälp att få. Dels kan man själv hjälpa sig med olika strategier som tex. att hantera lättare ångest med att fokusera på sin andning enligt “ballongmodellen”, räkna baklänges från 100 – 0 etc.

Något jag gjorde en hel del var att “ångestduscha” dvs. när det var jobbigt så ställde jag mig i duschen och föreställde mig att vattnet från takduschen som rann över mitt huvud och ner i avloppet drog även med sig min ångest. Naturligtvis hjälpte inte detta alltid men då gäller det att orka stå ut utan att vara självdestruktiv alternativt prova en annan strategi som att te.x ringa en vän, ut och jogga/promenera osv. För att detta ska fungera så måste man jobba med de olika strategierna som man har valt ett flertal gånger för att kunna uppnå en positiv effekt och naturligtvis är det svårare att göra något under en panikattack. Under en panikattack så kanske det viktigaste är att våga möta känslan utan att värdera så mycket eller handla. Försök då fokusera på att andas lugnt då andningen oftast ökar vid en panikattack. Inom hälso- och sjukvården finns ångestdämpande medicin och de kan även erbjuda KBT (Kognitiv beteendeterapi). En viktig del i arbetet med sin ångest är också att ta reda på vad som kan vara orsaken till den ångest man känner och vad som är utlösande faktor för panikattacken.

Fakta om Ångest 

  • Statistiken visar att 25% av befolkningen drabbar någongång under sitt liv av ångest dvs var tredje kvinna och var femte man kommer att drabbas någon gång under livet
  • Ångestsjukdomar under tonåren ökar risken att utveckla: depression, alkohol- eller drogbruk (Substansrelaterade syndrom), självmordsförsök, försämrade studieresultat, tidigt föräldraskap. 

Vill du veta mer om ångest? Boka gärna föreläsningen “Mer än Bara Lite Ångest” eller kontakta Riksföreningen Ångestsyndromsällskapet. Bor du i Uppsala med omnejd finns den lokala föreningen Uppsala Ångestsyndrom sällskapet..

Och Du… glöm inte att ha en SuperBra dag! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *