Vad gör julen för den ångestdrabbade?

Tänk vad ångesten kan göra med en vid de olika högtiderna! Men också hur bra det kan bli när man törs möta det som skrämmer en, och också hur viktigt det är att hitta strategier som fungerar. Social fobi kan vara otroligt jobbigt även för den som annars är en mycket social person.

Vi måste bli mycket bättre på att ta ångest på fullaste allvar och ge snabba och tidiga insatser för att i ett annat led minimera risken för följdsjukdomar som det ofta kan bli i form av depression, ätstörningar, missbruk etc. Det finns hjälp att ge, det finns hjälp att få. 

Våra högtider julen som nu är på ingång, men också midsommar och påsk får ofta stora förväntningar på oss människor av olika slag. (Se artikel).

Men den som mår dåligt av ångest måste försöka hitta strategier som hjälper en att stå ut när det är svårt. Och omgivningen måste ha en större förståelse till vad dessa högtider också kan göra för den som har jobbigt.

Vilka strategierna kan vara är olika från person till person, men för några så hjälper det att andas efter en fyrkant. För en annan så kan det fungera att följa en formation enligt bilden på denna sida “Andas igenom ångesten”. Att försöka distrahera sig på olika sätt, i form av att sätta på musik som man gillar, ringa och prata med någon, skriva av sig, mindfullnessövningar etc. kan vara till hjälp. Själv var en utav flera strategi för mig att “ångestduscha”. Det viktiga är att hitta sina sätt och fungera inte det ena så kanske det andra kan vara till hjälp. Ibland så hjälper kanske inget av strategierna och så kan det också vara. Då handlar det om att bara våga möta sin ångest. För det mesta så avtar den starka ångesten och det viktiga i det är att försöka att inte få ångesten att eskalera så att man i värsta fall utvecklar kraftiga panikångestattacker. 

Det finns flera olika sorters ångestsjukdomar:

  • Paniksyndrom
  • Agorafobi, social ångeststörning (social fobi) och specifika fobier
  • Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)
  • Obsessivt-kompulsivt syndrom (OCD) Tvångssyndrom
  • Generaliserat ångestsyndrom (GAD)
  • Akut stressyndrom (ADS)

Ångestsjukdomar är vanliga och är ett folkhälsoproblem idag och livstidsrisken för att drabbas är omkring 25 %. Ungefär var tredje kvinna och var femte man kommer att drabbas någon gång under livet visar sig forskningen och just paniksyndrom är den vanligast förekommande typen av ångesttillstånd. Den behandlingen som ges av sjukvården är vanligtvis medicin, KBT (Kognitiv behandlingsterapi), internetbaserad terapi eller EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Avslappningsövningar är också oerhört värdefullt men framför allt att våga möta sin ångest steg vis under trygga förhållanden. Utmana sig själv.

Det som har varit en viktig hjälp för mig har varit att gå emot min känsla. Det har varit otroligt jobbigt och ibland har det bara inte gått. Min ångest började då jag var tonåring men det förstod jag inte då att det var ångest jag kände. Men det var en anledning till att jag fick ätstörning för jag började slarva med maten. Ibland åt jag i stort sett ingenting utan levde mer eller mindre bara på kaffe. Jag kunde ju inte äta då jag upplevde att jag hade en stor svart tegelsten i halsen. Det var ju början till ångesten men det förstod jag inte då. När jag som 27-åring fick diagnosen borderline och började även utveckla social fobi i och med att jag började ha pyjamasdagar och började känna det som otroligt jobbigt att vara bland människor så blev det än mer jobbigare för mig och det fick mig definitivt inte mig att må bättre. Mina tankar som jag alltså hade i samband med detta gjorde inte saken bättre. Hela min kropp påverkades av mina tankar.Och jag törs påstå att mina tankar påverkade min ångest och gjorde det värre för mig.

Detta går dock att övervinna med rätt stöd och hjälp, och det är okej att försöka – misslyckas och försöka igen för att återhämta sig och komma över sin sociala fobi och sin ångest. Det viktiga är att inte ge upp och låter ångesten styra över mitt liv samt att våga ta emot hjälp.

Och Du… glöm inte att ha en SuperDuper bra dag! 😉

Vill du veta mer mer om Ångest och vad som hjälper? Läs mer här om föreläsningen “Mer än Bara Lite Ångest”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *