Du ÄR inte ensam, även om det ibland känns så!
Här hittar du som vill Må Bättre lite varierande websajter & en del telefonnummer till organisationer, föreningar, förmedlingar etc eller andra stödinsatser som kan vara bra att känna till och som DU kan kontakta om behov/önskan finns samt bli medlem i.
- 112, begär jourhavande präst eller jourhavande medmänniska
- AKUT HJÄLP vänder sig till dig som behöver någon att prata med akut, samt till närstående till någon som är i akut kris. Nationella hjälplinjen erbjuder stöd anonymt, professionellt och kostnadsfritt. Du kan kontakta oss för egen del eller som närstående. Välj den väg som passar dig bäst, du kan ringa, skriva eller söka. Öppet alla dagar: 13.00-22.00 Tfn: 020-22 00 60.
- Blue call en app för Iphone där du kan få tag på någon att prata med dygnet runt.
- Borderline.se För dig som vill veta mer om borderline – Emotionell Instabil personlighetsstörning
- BRIS vänder sig till Dig upp till 18år Här kan du skriva själv – till en vuxen på BRIS eller för jämnåriga. Eller bara läsa vad andra har skrivit. Och så kan du hitta kunskap och information om både BRIS och ämnen vi tycker är viktiga.
- BRIS För dig som är vuxen erbjuder BRIS stöd till vuxna utifrån mångårig kunskap och erfarenhet av samtal med barn och unga.
- Brukarnätverken i Uppsala län Här kan du ta del av Brukarnätverket NSPH, Brukarnätverkert Beroende, Brukarnas revisionsbyrå, Uppsalas Talarförmedlingen av personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa m.m.
- DBT i Uppsalapsykiatrin DBT-enheten för vuxna erbjuder dialektisk beteendeterapi för patienter med emotionellt instabil personlighetsstörning och borderline personlighetsstörning. DBT syftar till att hjälpa patienter att förbättra sina färdigheter att hantera starka känslomässiga reaktioner och på så sätt hantera starka destruktiva impulser.
- Frisk & Fri. Riksföreningen mot ätstörningar.
- Hjärnkoll Uppsala Läs om attitydambassadörernas gedigna arbete inom ämnet psykisk (o)hälsa.
- HOPP Riksorganisationen mot sexuella övergrepp som bildades 1998 och är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden organisation. HOPP arbetar främst för att förebygga sexuella övergrepp och för att förbättra den rehabilitering och vård som krävs för dem som har drabbats av sexuella övergrepp.
- Jourhavande medmänniska Vi som är med i Jourhavande medmänniska är vanliga medmänniskor som vill dela med oss av vår tid och vårt engagemang till dem som ringer oss och behöver just det. Vi är inte kuratorer, psykologer eller läkare eller personer med någon annan specialkompetens än att vara just vanliga människor. Den som ringer till oss och behöver specialister, för sina samtal eller för att lösa sina problem, hänvisar vi till någon av alla de övriga jourer som finns. Den som är med i vår jour tar emot samtalen i sitt hem. Journummer: 08-702 16 80 kl. 21.00 – 06.00.
- MIND Här har du möjlighet att få chatta med vuxna som bryr sig via självmordsupplysningen. Här finns även föräldrartelefon och äldretelefon. MIND är en ideéll förening som arbetar för psykisk hälsa och stödjer människor i kris.
- Nationella Hjälplinjen Tfn 020-22 00 60
- Panikångest och depression Information om panikångest och depression
- Riksföreningen Hjärnkoll Psykiska olikheter – lika rättigheter. Hjärnkoll är en förening som arbetar för en mer öppenhet kring psykisk ohälsa med målet att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt.
- Radio Fyris i Uppsala är en opinionsbildande webbradio och daglig verksamhet som arbetar med att belysa frågor som rör neuropsykiatriska och intellektuella funktionshinder. Vecka vecka hör du nya program inom bland annat nyheter, sport kändisskvaller och dataspel.
- RSMH (Riskförening för social och mental hälsa); RSMH arbetar för att människor med psykisk ohälsa ska ges goda förutsättningar att komma tillbaka till ett gott liv. Är även en träffpunkt. Har lokalkontor över hela landet.
- SHEDO (Self Harm and Eating Disorders Organisation) är en religiöst och partipolitiskt obunden förening vars syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende, ge stöd åt drabbade och anhöriga samt att arbeta för en bättre vård för dessa patientgrupper. Förenklat kan man säga att föreningens verksamhet har tre grenar; stöd, kunskap och opinionsbildande arbete.
- Självmordslinjen är tillgänglig via chatt och telefon (tel: 90101) för dig som har tankar på att ta ditt liv, eller för dig som har frågor om närstående du misstänker vara i riskzonen. Självmordslinjen är öppen dygnet runt.
- Sn-dd är en förening för dig med dubbeldiagnoser beroende/skadligt bruk enligt ICD-10 eller beroende/missbruk enligt DSM IV, som föreligger samtidigt med psykisk sjukdom eller personlighetsstörning enligt nämnda diagnossystem.
- Snorkel För dig som är tonåring och vill må bättre. Snorkel är en samverkan mellan Lanstinget och kommunen i Uppsala län.
- Sofrosyne Personligt ombud i Uppsala. Personligt ombud ger stöd till personer från 18 år och som på grund av sin psykiska funktionsnedsättning har omfattande och långvariga svårigheter i vardagslivet som behöver eller har kontakt med myndigheter, t.ex. Psykiatrin, Försäkringskassan eller Socialtjänsten och som behöver ett stöd i sina kontakter med myndigheter.
- Suicide zero hemsida med hänvisningar till hjälp
- Terapisnack Terapisnack och psykologfrågor på nordens största psykologforum
- Tilia Föreningen Tilia arbetar för att hjälpa ungdomar och unga vuxna mellan 12-30 som på olika sätt lider av psykisk ohälsa. Här kan du chatta med med personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa dv.s med Tilias volontärer.
- Tjejzonen Jobbar för att minska psykisk ohälsa för dig mellan 10-25 år.
- Träffpunkter i Uppsala Träffpunkter i Uppsala ger möjlighet till socialt umgänge och till olika aktiviteter.
- ÅSS Riks (Svenska Ångestsyndromsällskapet) Ger stöd till människor med ångest och deras närstående samt verkar för deras intresse i samhället.
- ÅSS Uppsala (Svenska Ångestsyndromsällskapet) Ger stöd till människor med ångest och deras närstående samt verkar för deras intresse i samhället.
- Återhämtningsakademin i Uppsala. Samlar kurser och aktiviteter till en gemensam studiekatalog för att öka delaktighet, skapa förståelse och minska utanförskap.
- Ungdomar
- UMO Ungdomsmottagning på nätet
- Uppsala Universitet erbjuder stöd för dig med funktionshinder och som vill studera
- Vårdguiden Uppsala län
- Ångestskolan på facebook
Missa inte böckerna skrivna ur verkligheten: “Ansiktet bakom masken
– om att vara borderline” och “Våga säga Ja till livet – om att övervinna borderline”.
För att beställa böckerna.