“När jag inte mår så bra, vart vänder jag mig då?” Vi vägleder Dig. Vi har listat verksamheter där Du kan söka hjälp och be om ett första möte när Du inte mår bra och behöver någon som lyssnar.
Läs mer på 1177.se om att söka Psykiatrisk vård.
- Vårdcentralen alt. hälsocentralen där du bor.
- Psykiatriska akutmottagningen – öppet dygnet runt. Ingen remiss behövs för att söka hjälp. Hit kan du ringa eller komma akut på besök.
- Psykiatrisk öppenvårdsmottagning som är specialiserad på psykiatri för dig över 18 år. Hit kan man vanligtvis söka utan att en läkare från t.ex. vårdcentralen har skrivit en remiss.
- Psykiatrisk vårdavdelning. Finns både öppen och sluten avdelning – här sover man över.
- Elevhälsan är till för dig som går kvar i skolan. Då finns det möjlighet att träffa bl.a skolsköterskan eller skolkuratorn.
- Ungdomshälsan finns i vissa landsting.
- Ungdomsmottagningen för dig upp till 25 år.
- Barn & ungdomspsykiatriska mottagningen (BUP) är till för dig under 18 år. Kostnadsfritt
- Mobila teamet som är ett akutteam från akutpsykiatrin finns i de flesta landsting. Hit kan man söka sig närsomhelst dygnet runt – behövs ingen remiss.
- Nationella Hjälplinjen hit kan man ringa men också skriva mail som svaras av professionella, men tar även emot besök. Är en del av 1177.se Öppet alla dagar: 13.00-22.00 Tfn: 020-22 00 60.
- Internetterapi tillsammans med en psykolog på internet. Ganska erkänt i Stockholm. En bedömning görs först av läkare.
- Psykologmottagning på universitet. Här får man träffa en psykologstuderande som går sista året på psykologprogramet som tillsammans med sin handledare ibland kan få ta emot patient oftast för låg kostnad. Kan vara möjligt på vissa universitet.
- Shedo här har du möjlighet att chatta via självskadechatten direkt med någon om självskador och ätstörning.
- Svenska kyrkans diakoni i de flesta stift i landet så kan man gå till en präst om man behöver någon som lyssnar.
- Företagshälsovård – framför allt om du man har psykisk ohälsa som är arbetsrelaterad. Eller även om din psykiska hälsa påverkar ditt arbete.
- Privata mottagningar som är specialiserad på psykiatri. En del av dessa privata kan vara anslutna till landstinget så oftast kan då högkostnadsskyddet gälla.
Det finns även olika telefonlinjer som finns där för dig. Dessa hittar du här.
Mobila appar som kan vara till hjälp
KRY – Då det numera kan vara svårt att få en läkar-/psykologtid på någon av landets alla vår
centraler finns det nu istället tack are dagens teknik möjlighet till att “träffa” en läkare/psykolog direkt i din mobil genom att “träffa en läkare online”. Väntetiden för denna möjlighet är kortare än vårdcentralstiden. Den stora fördelen här är att genom att ha laddat ner KRY appen så har du alltid en läkare/psykolog med dig i din ficka och du kan träffa denna via din telefon oavsett vart du befinner dig. Du kan få råd, recept på läkemedel eller remiss till vidare vård – precis som vid ett vanligt läkarbesök. Livshotande sjukdomar gäller alltid 112.
Appen kan laddas ner till iPhone eller Android. Läs mer här. * * * * *
BLUECALL – En annan app som jag vill flagga för är BlueCall. BlueCall är appen för anonymt samtalsstöd. Ring till en stödperson för att prata om dina tankar, funderingar eller problem, stora som små. Mår du dåligt och är i behov av att prata med någon? Nu har den första appen lanserats för just samtalsstöd i Sverige, där du själv väljer vem du vill prata med och vilken typ av stöd du vill ha – dygnet runt. Finns bl.a för iPhone. Det fina är att när appen laddas ner så får du också lite då och då peppande ord för BlueCall vilket många gånger får läpparna att le.
Läs mer här. * * * * *