Sex kloka Experter – lyfts fram

Under min 11 år som utbildare så har jag haft äran att korsa vägarna med fem fantastiska personer som bland annat har forskat inom ämnet psykisk (o)hälsa och återhämtning, och som på ett eller annat har satt sitt avtryck hos mig. Jag vill härav gärna sätta strålkastarna på dessa sex med motivering. För tänk… sådana här fantastiska ”experter” finns och vi behöver absolut fler av dem.

Lisa Ekselius – Psykiatriker & forskare


Foto: Läkartididningen.se
 
Under åren 2004  – 2006
pluggade jag vidareutbildning till Psykiatrisjuksköterska på Uppsala universitet. Jag läste då på halvfart med stöd av en mentor. Jag var i en återhämtningsprocess något jag själv inte kände till då jag mej vetandes aldrig hade hört talas om begreppet återhämtning. Sidan om studierna hade jag precis påbörjat min föreläsningskarriär men inte riktigt och år 2006 kom jag i kontakt med RSMH-utbildning. 

Dr. Lisa Ekselius skulle undervisa för oss i cirka tre timmar om självskadebeteende om jag minns rätt. Och det som gjorde att jag minns denna undervisning och henne mer uppenbart henne än de andra var att hon pratade om bland annat diagnosen borderline. Den diagnos som jag då hade, men ingen visste. Jag vågade inte berätta om min psykiska ohälsa mer än då jag var ute och föreläste. 

Det jag också minns av denna lektion var att Lisa sa något om att fokus på diagnosen är inte det viktigaste, men med rätt diagnos så möjliggör vi också att kunna ge patienterna rätt medicinering, rätt terapi och annat stöd som patienterna kan behöva.

På fredag den 20 oktober, 2017 mottar Lisa Ekselius ett pris för excellent forskning och sin förmåga att få andra att blomstra på Årets Rudbecksdagen. Läs mer om detta här.

GRATTIS Lisa!

Anna Kåver – Leg. Psykolog, specialist i klinisk psykologi & certifierad handledare med inriktning på KBT


Foto: Stewen Quigley/Natur 
och Kultur

Anna Kåver var också en av utbildarna då jag gick vidareutbildningen i psykiatri på universitet i Uppsala. Ärligt talat så kommer jag inte ihåg så mycket av Kåvers föreläsning för oss för det var i den vevan då jag själv fortfarande mådde dåligt men ändå kämpade mig igenom studierna. Och där satt jag och tänkte… tänk, inge inte ens Kåver som står där framme och pratar vet om att det hon pratar om berör mig väldigt mycket.

Det som dock har gjort har gjort avtryck på mig när det gäller Kåver är att hennes namn blir känt för mig då jag gick Dialektisk Beteende Terapin (DBT) inom slutenvården strax efter jag fick diagnosen borderline år 2000. Kåver nämndes en hel del för att hon var vad jag förstod den psykolog som tog DBT till Sverige från USA. Hon hade också skrivit en del av den litteratur som vi använde oss utav under terapitiden. En av böckerna jag minns är “Att leva ett liv, inte vinna ett krig : om acceptans”. Vi deltagare i gruppen reagerade så skarpt på att vi skulle acceptera det som har varit som om att det skulle vara okej. Men det var inte det Kåver menade. Att acceptera innebär inte att nödvändigtvis döma utan att bara “se läget som det är – mer eller mindre” utan att för den del lägga i en massa värderingar. Och det kan jag idag förstå –  för när vi lägger i värderingar i allt som sker runt omkring oss och i det som händer/känner så tar det så mycket av vår energi och skapar också ofta negativa känslor. Så här kan det beskrivas: “Att ha en accepterande inställning betyder inte att man inte försöker förändra en svår situation, utan det betyder att man inte längre för krig mot sin tillvaro och sig själv. Att komma till acceptans betyder att man väljer att se båda sina verkligheter – både den inre och yttre, utan att fly från eller döma någon av dem”.   
Jag ser Kåver som en mycket kompetent och lojal psykolog.

Alain Topor – Leg. Psykolog & forskare


Foto: Institution för socialtarbete
Stockholm

Dr. Alain Topor är en person som jag i flera år som kursledare för RSMH – utbildning enbart har känt till ”by his name”. I våra kurser i Återhämtningsinriktat förhållningssätt”, nämns han till och från på olika sätt främst utifrån det forskningsmaterial som vi använder oss av i kurserna och utifrån några av hans litteraturer. Alain Topor har bland annat skrivit boken ”Vad hjälper? Om vägar till återhämtning från svår psykisk ohälsa.” Den bygger på en studie som gjordes där man frågade en grupp på 15 män och 15 kvinnor, vad som har varit till hjälp i deras återhämtning. Och utifrån den studie har han då författat ovanstående bok. Topor har även skrivit boken “Relationer som hjälper”, tillsammans med en kvinna vid namn Marit Borg. I den boken framkommer det bland annat att goda relationer är många gånger en av de avgörande faktorerna för personernas återhämtning från psykisk ohälsa. Topor har också sett att många gånger så är det inte så väsentligt egentligen var patienten får för behandling om det inte fungerar relationsmässigt.

För några år sedan hade vi kursledare äran att få lyssna på Topor på RSMH – utbildning i Stockholm och så sent som i våras 2017 hade jag äran att föreläsa efter hans föreläsning för anhöriga utanför Stockholm och det är verkligen ett privilegium. Varje gång så blir så fascinerad för han är ju så klok tycker jag, och hab visar statistik och studier på människors återhämtning men också att det har förekommit i alla tider. Fler psykologer som Topor vore toppen! 

Ulla-Karin Schön – Socionom & Docent i socialt arbete Högskolan i Dalarna


Foto: Socialpsykiatriskt forum

I början av min karriär som utbildare så fick jag äran att jobba med ingen mindre än forskaren Ulla-Karin Schön. Då visste jag inte vem hon egentligen var. Hon var för mig ännu en en kursledare. Men jag minns att hon kändes så naturlig i att utbilda och hon blev lite av en förebild för mig. Vi hade ganska roligt under våra kurspauser och hon var väldigt lätt att prata med och lära känna. Jag kände mig väldigt snabbt trygg med henne. Vi jobbade en hel del i Gävle tillsammans. 

Förra året när Uppsala anordnade en konferens om Återhämtning fanns ingen mindre än just Ulla-Karin Schön där. Det var för mig ett trevligt återseende. Och att Schön kom ihåg mig var ju ett stort plus. Schön pratade på återhämtningskonferensen om bland annat betydelsen av “Brukarinflytande & delaktighet” inom vården och socialpsykiatrin och på vilket inverkan det har på personernas återhämtning samt hur vården och socialpsykiatrin kan stödja detta. Så sant så! Tack Ulla-Karin!

David Rosenberg – Universitetslektor vid Institutionen för socialt arbete på Umeå universitet


Foto: Umeå universitet

Rosenberg känner jag egentligen inte till så mycket. Mer än att han ändå är ett namn inom branschen. Jag har hört honom vid två tillfällen på olika konferenser och den sist nämnda var på konferensen om Återhämtning i Uppsala i höstas. Han föreläste då tillsammans med Ulla-Karin Schön och det han säger som jag verkligen tog till mig är: “Vi måste sluta prata sysselsättning”. Vilken 19-årig patient vill tänka på vilken sysselsättning han/hon vill gå på när drömmarna säkert är en strävan på möjligheten till att kunna göra karriär”. Så sant! Vi måste börja se mer åt det friska hållet och sluta fokusera på enbart det som hör “sjukdomen” till. Tummen upp för det du gör, Rosenberg!

Ulla-karin Nyberg – Psykiatriker och forskare om Suicid på Karolinska Institutet

Foto: läkartidningen.se

Ulla-Karin Nyberg är helt fantastisk tycker jag. Vilket arbete hon gör. Hon jobbar med en av de mest svåraste frågorna som berör självmord. Nyberg har jag också haft äran att lyssna på i all fall vid ett tillfälle då  vi båda skulle föreläsa i Säter (tror jag det var). Då var det första gången jag hörde henne prata och hon berör verkligen. Jag har inte så mycket att säga egentligen om Nyberg, mer än att jag tycker hon är fantastiskt bra, lugn, trygg och gör ett fantastiskt arbete. Och har det har varit guld värt att se henne i serien – 30 liv i veckan som sändes för ett tag sedan på Tv. Du är en klippa, Ulla-Karin!

Super tack för Ert fantastiska & värdefulla arbete
och allt det ni sex gör för människor med psykisk ohälsa!
Ni är guld värda, tycker jag!
Vi behöver dock bara, fler som Ni!

Och Du… glöm inte att ha en SuperDuper bra dag! 😉

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *